настрана

настрана
нар. - настрани, встрани, далеч, отдалечено, откъснато, отстранено, отделно
нар. - безучастно, резервирано, апатично, незаинтересовано, отчуждено

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Look at other dictionaries:

  • държа се настрана — словосъч. пасувам, не вземам участие, въздържам се, съм безучастен, стоя апатичен …   Български синонимен речник

  • оставям настрана — словосъч. захвърлям, пренебрегвам, отминавам, отминавам без внимание, не вземам под внимание, отбягвам словосъч. скривам, прикривам …   Български синонимен речник

  • стоене настрана — словосъч. отбягване, избягване, въздържане …   Български синонимен речник

  • отбягвам — гл. страня, не припарвам, държа се настрана, дърпам се, дърпам се настрана, тегля се, избягвам, заобикалям, отдалечавам се, манкирам, лавирам, изплъзвам се гл. маневрирам, отклонявам се, клинча, изклинчвам гл. отблъсквам, предотвратявам гл.… …   Български синонимен речник

  • отстранявам се — гл. махвам се, отдръпвам се, оттеглям се, оттеглям се настрана, отделям се, отдалечавам се, тръгвам, откъсвам се, изтеглям се гл. напущам, бягам, изоставям, отбягвам, изчезвам, избягвам, измъквам се, откопчвам се гл. стоя настрана, страня,… …   Български синонимен речник

  • резервирам се — гл. въздържам се, повъздържам се, не давам съгласие, не се съгласявам, сдържам се, възпирам се, държа се настрана, стоя настрана, имам резерви, търпя, стърпявам се, проявявам недоверие гл. тегля се, дърпам се …   Български синонимен речник

  • аутсајдер — (анг outsider) 1. спорт натпреварувач без изгледи за победа, односно што не се вбројува меѓу фаворитите, 2. кандидат кој при изборот не припаѓа на никаква организација, група или клика, 3. воопшто оној што стои настрана, што не учествува во… …   Macedonian dictionary

  • башка — (тур baska) 1. посебно, особено, 2. настрана, одвоено …   Macedonian dictionary

  • волта — (итал. volta) 1. нагло свртување, обрт 2. круг со пречник од 6 9 чекора што го опишува коњот при јавање во манеж воопшто јавање во круг 3. во мечувањето: ненадеен скок или чекор настрана 4. при играње карти: вештина во мешањето на картите така… …   Macedonian dictionary

  • дистанцира — (се) (лат. distantia растојание) 1. стои настрана, го чува своето достоинство, се однесува воздржано 2. јавно ја утврдува разликата од нечиј веќе изнесен став …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”